Thursday, 27 June 2013

Faktor Penyebabnya Jeragat Pada Usia MudaMasalah jeragat dan parut hitam sering dialami oleh kebanyakan orang Asia. Jika tidak dirawattompok-tompok hitam ini akan semakin bertambah. Punca jeragat ialah daripada sel melanosit yang terlebih aktif dan mengeluarkan melanin yang berlebihan menyebabkan kulit bertompok-tompok hitam


Antara sebab berlakunya tompok-tompok hitam ini adalah:

1) Radang kulit sewaktu mengalami masalah jerawatapabila jerawat kering,ia akanmeninggalkan kesan hitam yang dikenali sebagai "post-inflammatory hyperpigmentation" (PIH)

2) Perubahan hormon sewaktu mengandung dan menyusukan anak juga akanmenyebabkan tompok-tompok hitam yang dikenali sebagai "melasma". Addison's disease yang disebabkan kalenjar adrenal yang tidak berfungsi untuk mengeluarkanhormon steroid dalam badan juga akan mengakibatkan jeragatPenggunaan pilperancang dan tabiat merokok juga boleh menyebabkan jeragat.

3) Pendedahan kulit kepada cahaya matahari setelah beberapa tahun akan memberikesan tompok-tompok hitam yang akan bertambah yang dikenali sebagai "age spots", "freckles" dan"lentigenes". Perbezaan antara age-spots, freckles dan lentigenes ialahsaiznya.

Jeragat boleh dibahagi kepada 2 jenis:

1) Epidermaliaitu jeragat berada pada lapisan atas kulit

2) Dermaliaitu jeragat berada pada lapisan dalam kulit
Kebiasaannya, PIH dan melasma berada pada paras dermal dan lebih sukar dirawat.Age spots, freckles dan lentigenes pula berada pada paras epidermal dan lebih senangdirawat.

Cara merawat jeragat dan tompok-tompok hitam:

1) Penggunaan set penjagaan muka khas untuk masalah jeragat seperti Sun Protection SPF50 dengan Sepia 200 untuk mengaktifkan sel kulit.

2) Penggunaan krim pemutih yang berasaskan hidrokuinonatas nasihat doktor untuk jangka masa yang terhad sahaja. Selain itukrim muka yang mengandungi arbutin, vitamin C, kojik asid atau peptide boleh digunakan untuk jangka masa lebih lama.

3) "Chemical peel" boleh dilakukan atas pengawasan doktor untuk mengurangkan jeragatGlikolik peel bagi jeragat yang berada pada paras epidermal, manakalasalicylic acid peel atau jessner's peel bagi jeragat yang berada pada paras dermal iaitu lebih dalam.

4) Rawatan "intense pulsed light" atau "IPL" dapat mengurangkan jeragat yang beradadi paras epidermal. IPL mengeluarkan cahaya yang memecahkan jeragat kepadasaizyang lebih kecil.

5) Rawatan laser "Q-Switched Nd-Yagmerupakan rawatan"gold standard" untuk jeragatsamada epidermal atau dermal. Laser ini juga akan memecahkan jeragat kepada saizyang lebih kecil yang akan dimusnahkan di dalam badan oleh selphagositSelepasrawatan laser, jeragat akan tampil lebih gelap dahulu beberapa hari dan kemudian akanlebih cerah.

Cara mencegah jeragat

1) Gunalah krim pelindung matahari sekurang-kurangnya spf 40-50 dan pastikan anda mengaplikasikannya dua kali sehari atau setelah berpeluhLindungilah anak-anak kitadari matahari dengan penggunaan krim pelindung matahari dari umur mereka 6 bulan.Makanlah pil pelindung matahari Heliocare oral, yang terdapat di klinik sekiranya anda aktif bersukanbermain golf, bercuti di pantai atau bekerja dipanas terik. Selain mengelak daripada jeragatia juga mengelak dari kanser kulit

2) Penggunaan set penjagaan muka yang tidak memudaratkan kulit untuk jangka masa yang lama seperti Kinerase yang mengandungi kinetin daripada tumbuh-tumbuhan untu kmerawat kulit kusamberjeragat dan sensitif

3) Lakukan rawatan chemical peel, ipl atau laser Q-switched/NdYag untuk mengelak jeragat daripada muncul dan kelihatan lebih terang

4) Elakkan merokokJika jeragat disebabkan oleh pil perancangtukarlah cara perancangan keluarga yang tidak berasaskan hormon seperti IUCD Cu250

5) Pemeriksaan darah untuk menstabilkan hormon boleh dilakukan dengan doktor anda. Oleh kerana jeragat mungkin berada di lapisan kulit yang berbeza-bezajeragat merupakan masalah yang memerlukan beberapa rawatan susulan untuk mengurangkannya.Sekiranya rawatan terlalu drastik dilakukan kehilangan selmelanositakan menyebabkan tompok-tompok putih yangkekalOleh itu lebih mudah mencegah jeragat daripada merawatnya

Sumber Dr Nurhalina Azly binti Minhat,
timeless.timeless@gmail.com

Apa kaitan antara jeragat dan kulit???* Kulit adalah organ terbesar yang memiliki berat sekitar enam paun, kulit berperanan melindungi otot dan organ manusia.* Kulit memerlukan tiga vitamin, A, C dan E untuk kekal sihat.


* Pengambilan makanan seimbang serta pemakanan tambahan baik untuk mendapatkan kulit sihat.

* Vitamin A, C dan E, selenium dan zink adalah antioksidan yang membantu membaik pulih kolegen dan pemutihan kulit.

* Asid lemak penting sebagai membentuk lapisan yang menghalang kehilangan kelembapan kulit, penting bagi mengatasi masalah kedutan dan kering.

* Kandungan air penting untuk kelembapan kulit.

* Kulit manusia terbahagi kepada dua lapisan utama iaitu epidermis dan dermis.

* Secara saintifik, kulit mengawal suhu badan, menyimpan air, lemak dan vitamin D.

* Kulit yang terdedah pada cahaya matahari menghasilkan pigmen melanin yang berlebihan untuk melindungi daripada pancaran UV sehingga menyebabkan pigmentasi.

* Masalah tekanan seperti eczema akan merosakkan kulit.

Saranan Produk untuk anda :

- Sun Protection SPF50
- Sepia 200
- Sabun Vitamin ACE


Sun Protection SPF50

Agen perlindungan UV yang berkesan melindungi kulit 500 minit di bawah cahaya matahari. Mengandungi 3 gabungan khasiat, vitamin E, bunga matahari dan jojoba sebagai anti oksida. Mengandungi khasiat nutrisi di dalam raspberry yang mempunyai Anthocyanins membuatkan usia lebih muda 4 tahun juga anti-kanser.

Kelebihan utama produk :
  • Medium anti-oksidan terbaik.
  • Melindungi kulit anda daripada UVA & UVB selamat 500 minit.
  • Membunuh sel penyakit eczema, psoriasis dan sel kanser.
  • Jaminan kulit kelihatan muda 4 tahun dari sebelum.
Sepia 200

Penggunaan krim luaran sahaja tidak mencukupi bagi jeragat yang sudah lama terjadi dan sukar untuk dipulihkan.Oleh itu menjadi tanggungjawab kita memulihkan secara dalaman. Kini dengan teknologi biochemic daripada cabang homeopati. Kami telah membawa masuk satu rumusan biochemic yang sudah terbukti memulihkan jeragat yang sukar pulih,jeragat yang jauh duduk dibawah kulit dan jeragat yang sudah lama dan merebak, namun begitu ia juga amat sesuai bagi mereka yang menghidapi jeragat biasa atau permulaan.

Remedy biochemic yang dimaksudkan adalah sepia 200. Remedy ini dihasilkan daripada remedy garam tisu mineral yang sudah terbukti berkesan merawat jeragat. Sepia 200 dihasil dengan rumusan homeopathy yang begitu selamat sehingga kanak-kanak umur 6 bulan pun boleh mengambilnya tanpa sebarang kesan sampingan.

Cara Pengambilan

3 biji - 4 biji sehari 30 minit sebelum makan.

Sabun Vitamin ACE

Sabun ACE di perbuat dari daun teh , minyak zaitun dan alovera yang kaya dengan vitamin A, C dan E
yang baik untuk kulit wajah.

Kelebihan sabun vitamin ACE telah terbukti untuk:

- Menghilangkan jerawat
- Menghilangkan jeragat
- Menyekatakan toner kulit yang tidak sekata
- Mencerahkan kulit wajah dan anggota badan terutama bahagian alat sulit
- Menghilangkan blackhead dan whitehead
- Menghilangkan parut akibat jerawat dan jeragat
- Mengurangkan pigmentasi dan mengawal masalah jeragat
- Mampu mengurangkan garis-garis halu atau kedut pada wajah
- Membantu mengawal masalah penyakit kulit, eczema, psoriasis, stretchmarks dsbnya.
- Kulit kelihatan 1 tona lebih cerah kerana proses exfoliation
- Kulit kelihatan lebih kemerahan secara semulajadi dan berseri-seri
- Meningkatkan keupayaan kitaran sel kulit, menjadikan kulit sentiasa anjal, sihat dan berseri
- Sangat sesuai dan selamat digunakan kepada bayi dan kanak-kanak
- Mengurangkan noda-noda hitam dan sel mati pada keliling leher, celah ketiak dan bikini line
- Bagus untuk mengekalkan keseimbangan minyak pada kulit kepala
- Kurangkan kedut muka, facelift up, eyebag, dark circles, jeragat, pigmentation
- Menjadi syampu untuk menjadikan rambut lebih sihat, berkilat dan lembut

Cara guna

Potongkan sabun kepada 2 atau 4 bahagian untuk lebih jimat.Basahkan wajah dengan air kemudian ambil sabun dan cuci muka anda hingga berbuih. Ratakan dan urut wajah anda terutama di bahagian bermasaalah. Barkan dalam 2 minit kemudian bilas dengan air bersih. Gunakan sabun 2 ke 3 kali sehari terutama pada waktu pagi dan seblum tidur.

Harga : RM199 Rm160 SAHAJA!

CARA MEMESAN

Sila SMS 

"SP160"

ke 0178803369

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.

PESANAN PENTING BUAT PENGUNJUNG LOVE HOMEOPATHY

JIKA ANDA RAGU UNTUK MEMBELI PRODUK SECARA ONLINE ATAU ANDA PERTAMA KALI ATAU TIDAK PERNAH MEMBELI SECARA ONLINE ANDA TIDAK PERLU BIMBANG, SILA SIMPAN RESIT PEMBAYARAN ANDA SEWAKTU ANDA BANK IN DI MESIN ATM ATAU TRANSFER DUIT.ANDA BOLEH MEMBUAT LAPORAN POLIS JIKA PRODUK ANDA TIDAK SAMPAI KE TANGAN ANDA "KEPUASAN ANDA KEUTAMAAN KAMI"

Dapatkan info terbaru via Facebook. Silahkan klik LIKE / SUKA.

Powered By Blogger Widgets and Blogger Tutorials

KLIK PADA BANNER UNTUK INFO TERKINI

ads

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Please Give Me BackLink If You Want To Copy http://www.prince91.com/2011/06/tutorial-1-tak-nak-orang-copy-entry.html#ixzz1rvLo59a4 Under Creative Commons License: Attribution
Please Give Me BackLink If You Want To Copy http://www.prince91.com/2011/06/tutorial-4-tak-nak-orang-copy-entry.html#ixzz1rvNxbWYB Under Creative Commons License: Attribution
Elegant Rose - Working In Background
 
Designed by ♥ WWW.MYRAVEA.COM ♥